
تقریبا از هر چهار فرد بزرگسال، سه نفر به طور موقت دچار هموروئید خواهند شد. بواسیر دلایل متعددی دارد اما اغلب، علت اصلی آن مشخص نیست. خوشبختانه، گزینههای موثری برای درمان بواسیر وجود دارند. بسیاری از افراد با درمانهای خانگی و تغییر سبک زندگی بهبود مییابند .
هموروئید چیست؟
هموروئید یا بواسیر، بیرون زدگی و یا تورم رگهای خونی ناحیه منتهی به مقعد یا راست روده است. این بیماری علائمی مانند درد، خارش و خونریزی مقعدی ایجاد میکند. بواسیر می تواند داخلی یا خارجی باشد. هموروئید داخلی در مقعد یا رکتوم ایجاد می شود. هموروئید خارجی در خارج از مقعد ایجاد می شود. حدود 50 درصد بزرگسالان، حداقل یک بار این بیماری را تا سن 50 سالگی تجربه میکنند.
انواع هموروئید و علائم آن چیست؟
چهار نوع هموروئید وجود دارد. برای یافتن بهترین درمان ابتدا باید بدانید به کدام نوع بواسیر مبتلا شده اید.
علائم و نشانههای هموروئید داخلی
هموروئید داخلی در داخل راست روده ایجاد میشود. این نوع هموروئیدها عموماً خود به خود برطرف می شوند و به دلیل محل قرارگیری آنها اغلب بدون علامت هستند. درد این نوع از بواسیر به اندازه زائده ایجاد شده بستگی دارد. هموروئید داخلی بزرگتر ممکن است علائمی مانند درد، خارش یا سوزش ایجاد کند.
علائم و نشانه های هموروئید خارجی
هموروئید خارجی همان چیزی است که اکثر بیماران وقتی به هموروئید فکر می کنند تصور می کنند. این نوع از هموروئید به صورت توده های قابل لمس یا قابل مشاهده در مقعد ایجاد می شوند. مکان تنها عامل تمایز بین هموروئید داخلی و خارجی است. در حالی که هموروئیدهای داخلی ممکن است کاملاً مورد توجه قرار نگیرند، هموروئیدهای خارجی اغلب علائم ناراحت کننده ای را تا زمانی که برطرف شوند ایجاد می کنند. معمولاً بیماران خارش، سوزش و درد را در حین فعالیت، نشستن یا در حین اجابت مزاج گزارش می کنند.
علائم و نشانه های هموروئید ترومبوز
هموروئید ترومبوز شده، داخلی یا خارجی است که در آن لخته خون (ترومبوز) ایجاد شده است. علائم همراه با بواسیر ترومبوز شده اغلب شدیدتر از حد طبیعی است و می تواند شامل خارش شدید، سوزش، درد، قرمزی و تورم باشد. اطراف هموروئید نیز ممکن است رنگ مایل به آبی به خود بگیرد. درمان سریع هموروئید ترومبوز شده برای جلوگیری از از دست دادن خون رسانی و آسیب به بافت اطراف ضروری است.
چه زمانی باید برای بیماری هموروئید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که موارد زیر در مورد شما صادق است توصیه میکنیم به پزشک مراجعه کنید.
اگر قبل، حین یا بعد از اجابت مزاج متوجه خونریزی شدید.
اگر قبل، در حین یا بعد از اجابت مزاج متوجه خون شدید، باید به دنبال درمان باشید. خونریزی در حین حرکات روده ممکن است با هموروئید مرتبط باشد، اما همچنین می تواند نشانه ای از مسائل جدی تر، مانند سرطان روده بزرگ یا مقعد باشد. پزشک می تواند به شما در شناسایی و رفع علت خونریزی کمک کند. و اگر بیماری شما بواسیر باشد، پزشک میتواند درمان مناسب و پیشنهاداتی را برای جلوگیری از عود بواسیر ارائه دهند.
اگر درد ناشی از هموروئید در عرض یک هفته برطرف نشد.
وقتی برای یک هفته ناراحتی، درد یا خارش مداوم داشتید، وقت آن است که با پزشک صحبت کنید. در حالی که برخی از علائم هموروئید به خودی خود برطرف می شوند، اما برخی دیگر بدون نسخه پزشک قابل درمان نیستند. پزشک شما دو نوع درمان کمتر تهاجمی و تهاجمی را برای شما پیشنهاد میکند. روشهای کمتر تهاجمی شامل مصرف فیبر بیشتر و افزایش فعالیت فیزیکی و اسفاده از انواع داروهای خوراکی و تماسی است. روشهای درمانی تهاجمیتر شامل جراحی لیزری و جراحی با تیغ است.
اگر علائم شما همچنان بدتر می شود.
در حالی که بسیاری از درمانهای خانگی ممکن است به طور موقت التهاب، درد یا ناراحتی ناشی از هموروئید را تسکین دهند، اما لزوماً این مشکل را درمان نمیکنند. به همین دلیل مهم است که به دنبال مراقبت های پزشکی برای بواسیر باشید، به خصوص اگر علائم شما هر روز بدتر شود. پزشک علاوه بر درمان بواسیر نکات دیگری را درباره بهتر کردن سبک زندگی برای کاهش احتمال تشدید به شما ارائه میدهد.
اگر متوجه یک برآمدگی شدید، ممکن است دچار هموروئید پرولاپس شده باشید.
اگر هموروئید داخلی به شدت ملتهب شود، ممکن است پرولاپس ، یا همان بیرون زدگی از مقعد اتفاق بیفتد. اغلب اوقات پرولاپس به عقب برمیگردد؛ اما اگر این اتفاق نیفتاد و یا تشدید شد باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر مطمئن نیستید که ناراحتی شما ناشی از هموروئید است.
خونریزی، ناراحتی یا درد در ناحیه مقعد، می تواند نشانه ای از هموروئید ملتهب و یا یک بیماری جدیتر باشد. این علائم در صورتی که قبلا سابقه بیماری هموروئید نداشتهاید بسیار مهم است زیرا گاهی پزشک تشخیص میدهد که بیماری شما جدیتر است. بنابراین بلافاصله بعد از مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنید.
عوارض هموروئید چیست؟
عوارض بواسیر نادر هستند اما شامل این موارد میشوند:
- آنمی: از دست دادن مزمن خون به علت بواسیر ممکن است موجب آنمی شود.
- هموروئید مسدود: اگر خونرسانی به هموروئید داخلی از بین برود، ممکن است بواسیر «مسدود» شود، که میتواند باعث درد بسیار شدیدی شود.
- لخته خون: گاهی ممکن است در یک هموروئید (ترومبوزه)، لخته تشکیل شود. هر چند این لخته خطرناک نیست، اما میتواند به شدت دردناک باشد و گاهی لازم است برش داده و تخلیه شود.
چطور میتوانیم از هموروئید پیشگیری کنیم؟
تا به اینجای مقاله در مورد اینکه هموروئید چیست و انواع، علل و عوارض آن حرف زدیم. در این بخش درمورد پیشگیری از این بیماری صحبت خواهیم کرد. بهترین راه پیشگیری از بواسیر جلوگیری از ابتلا به یبوست است. برای پیشگیری از هموروئید و کاهش علائم و نشانههای آن، این نکات را رعایت کنید:
- غذاهای پرفیبر بخورید: میوهجات، سبزیجات و غلات کامل بیشتری بخورید. مصرف این مواد غذایی مدفوعتان را نرم کرده و حجم آن را افزایش میدهد، که این کمک میکند تا از زور زدن در هنگام دفع مدفوع که میتواند باعث ایجاد بواسیر شود، اجتناب کنید. به تدریج به رژیم غذاییتان فیبر اضافه کنید تا برای دفع گاز معده مشکلی پیدا نکنید.
- به مقدار کافی مایعات بنوشید: روزانه شش تا هشت لیوان آب و مایعات دیگر (بجز الکل) بنوشید تا به نرم شدن مدفوعتان کمک کند.
- مکملهای فیبر را فراموش نکنید: اکثر افراد مقدار فیبر توصیه شده- ۲۰ تا ۳۰ گرم روزانه- را از طریق رژیم غذاییشان دریافت نمیکنند. مطالعات نشان دادهاند که مکملهای فیبر بدون نسخه، مانند پسیلیوم (Metamucil) یا متیل سلولز (Citrucel)، علائم کلی و خونریزی ناشی از هموروئید را بهبود میدهند.
اگر از مکملهای فیبر استفاده کنید، حتما روزانه حداقل هشت لیوان آب یا مایعات دیگر بنوشید. در غیر این صورت، این مکملها میتوانند باعث ایجاد یا تشدید یبوست شوند.
- زور نزنید: زور زدن و نگه داشتن نفس در هنگام تلاش برای دفع مدفوع، فشار بیشتری را به رگهای قسمت انتهایی رکتوم وارد میکند.
- به محض اینکه احساس فشار میکنید، مدفوعتان را دفع کنید: اگر به محض احساس دفع مدفوع، آن را دفع نکنید و آنقدر تعلل کنید تا فشار از بین برود، ممکن است مدفوعتان خشک و دفع آن سختتر شود.
- ورزش کنید: برای پیشگیری از یبوست و کاهش فشار بر رگها، که میتواند به علت زور زدن یا نشستنهای طولانیمدت رخ دهد، فعال بمانید و تحرک داشته باشید. ورزش میتواند در کاهش وزن که ممکن است علت هموروئید باشد نیز به شما کمک کند.
- از نشستن های طولانی مدت خودداری کنید: نشستن به مدت طولانی، مخصوصا در توالت، میتواند فشار وارده بر رگهای مقعد را افزایش دهد.
چه درمانهایی برای هموروئید وجود دارد؟
ما در مقاله درمان همورئید به طور کامل این موضوع را تشریح میکنیم. در اینجا به طور خلاصه به درمانهای موجود میپردازیم.
بسته به نوع هموروئید درمان آن نیز متفاوت خواهد بود. چیزی که به تمام بیماران توصیه میشود مصرف فیبر و آب زیاد و همچنین افزایش فعالیت فیزیکی است. در صورتی که بواسیرتان مزمن نیست میتوانید از درمان خانگی استفاده کنید. اگر بعد از درمان خانگی بهبودی حاصل نشد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. بر اساس شدت و نوع بیماری، پزشک روش دارو درمانی و یا جراحی را پیشنهاد میکند.
اگر به بیماری التهاب روده مبتلا باشید نباید عمل جراحی مقعد انجام دهید. در برخی موارد گزاررش شده که زخم جراحی بیماران دارای التهاب روده، ترمیم نشده است.
درمان بیماری هموروئید در اصفهان
در صورتی که شما و یا یکی از نزدیکانتان از مشکلات گوارشی و کبد رنج میبرید و درمانی برای آن نمییابید؛ میتوانید با مراجعه به مطب دکتر مهدی احمدیان، فوق تخصص بیماریهای گوارشی و کبد، واقع در اصفهان، خیابان طیب، بعد از پمپ بنزین، طبقه دوم داروخانه دکتر تاجی تحت درمان قرار گرفته و از طریق مشاوره با ایشان بهترین روش درمانی برایتان انتخاب گردد. لازم به ذکر است که خدمات مربوط به درمان رفلاکس معده، کبد چرب، خونریزی دستگاه گوارش و کولیت توسط دکتر مهدی احمدیان به بیماران گرامی ارائه داده میشود.
